Savikeramiikkatyöllä on Intiassa pitkät perinteet. Vielä tänäkin päivänä keramiikan valmistus mahdollistaa toimeentulon monille ihmisille. Kehitysalueilla työolot saattavat kuitenkin olla epäinhimilliset eikä tuotteen tekijälle jää juuri mitään käteen työstään. Tilannetta pyrkivät parantamaan erilaiset Fair Trade eli reilun kaupan ohjelmat, joissa työntekijöiden työoloista huolehditaan ja tehdystä työstä maksetaan kunnollinen korvaus. Tällä on merkittävä vaikutus kokonaisten kylien ja yhteisöjen toimeentulolle ja hyvinvoinnille. Toimittajamme Nkuku hankkii tuotteensa joko suoraan valmistajilta ja noudattaa tiukasti reilun kaupan periaatteita, tai yrityksiltä ja yhteisöiltä, jotka ovat sitoutuneet noudattamaan em. eettisiä periaatteita. Näiden toimintaa se myös valvoo säännöllisesti.

Seuraavassa tutustumme muutamaan Nkukun keramiikkatuotteiden valmistamisessa mukana oleviin ihmisiin Tamil Nadussa Intiassa.

Suganthin päätehtävänä on savitöiden viimeistely. Hän puhdistaa ja kiillottaa tuotteet valmistusprosessin loppuvaiheessa. Hän nauttii nähdessään savesta muotoutuvan valmis esine. Mieluiten hän haluaisi suunnitella eri kokoisia maljoja.

Suganthi rakastaa ruoanlaittoa ja on oppinut monet taidoistaan äidiltään. Hänen äitinsä onkin hänen idolinsa ”koska häneltä saa aina hyviä neuvoja” Suganthi sanoo. Suganthi pitää etelä-Intian Bollywood elokuvamusiikista ja katselee mielellään tunnetun intialaisen näyttelijän Rajinin elokuvia.

Suganthi on naimisissa ja hänellä on kouluikäinen tytär. Hän on työskennellyt tässä reilun kaupan ohjelmassa viisi vuotta. Suganthi kulkee päivittäin töihin miehensä kanssa polkupyörällä.

Poonkubi valmistaa savea keramiikkatöitä varten ja pitää työstään kovasti. Mieluiten hän valmistaa mukeja ja nauttii erityisesti niiden värjäysprosessista.

Poonkubilla on kaksi kouluikäistä lasta. Hän nauttii ruoanlaitosta, minkä on oppinut äidiltään. Hän kokeilee mielellään erilaisia ruoka-aineita ja nauttii uusien yhdistelmien löytämisestä. Poonkubi harrastaa naruvoimistelua. Hän kuuntelee mieluiten etelä-Intialaista musiikkia ja katselee intialaisia elokuvia. Jos hän ei työskentelisi tässä yhteisössä, hän tekisi maanviljelystyötä pelloilla.

Puru on taitava keraamikko ja toimii reilun kaupan keramiikkaohjelman vetäjänä. Hänen tehtävänsä on koordinoida valmistusprosesseja. Mieluisin työväline hänelle kuitenkin on dreija, sillä hän rakastaa keramiikkatöiden tekoa dreijaamalla. ”Pidän saven kanssa työskentelystä koska se on 100 % luonnollinen materiaali ja se pitää minut kosketuksissa luonnon kanssa koko ajan. Toinen upea asia savessa on sen helppo muotoiltavuus. Sen avulla pystyn luomaan visioni todeksi.” Puru sanoo.

Puru pitää myös luonnosta ja puutarhanhoidosta. Hän kasvattaa puita ja hänen kotipuutarhansa on täynnä ruusuja ja jasmiineja. Puru on naimisissa ja sanoo olevansa siunattu kahdella lapsella. Hän on kiinnostunut Intian historiasta ja haluaisi käydä Delhissä katsomassa Mughalsin monumentteja. Hän haluaisi joskus päästä näkemään myös Lontoon elämänmenoa ja ihmisiä sekä tutustua monipuolisesti erilaisiin tapoihin tehdä keramiikkaa.

Haluatko tietää lisää Nkukusta? 

Verkkokaupassamme myynnissä oleviin Nkuku -tuotteisiin pääset tutustumaan tästä.