Ostitko tai saitko lahjaksi ihanan torkkupeitteemme? Seuraavassa muutama vinkki, joiden avulla pidät villapeitteesi yhtä kauniina kuin se oli sinä päivänä kuin sait sen.

Säilytys

Paras tapa säilyttää peitteesi on taitella se ilmavaan laatikkoon tai esim. puuvillaiseen säilytyspussiin. Säilytä peite valolta suojattuna kuivassa paikassa, mihin eivät pääse hyönteiset eivätkä kurittomat lemmikit. Peite kannattaa puhdistaa ennen säilytystä, jotta tuhohyönteiset tai koit eivät viihtyisi siinä. Tämä on erityisen tärkeätä, jos peitteessäsi on kashmir-villaa. Voit myös käyttää luonnonmukaista koiden torjunta-ainetta.

Hoito

Peite on hyvä ravistella silloin tällöin, erityisesti jos sitä käytetään aktiivisesti esim. olohuoneen sohvalla tai vuoteessa. Ravistaminen säännöllisesti vaikkapa viikoittain varmistaa ettei peitteeseen pääse kertymään tarpeettomasti pölyä, murusia tai muuta likaa. Puhdista tahrat aina tuoreeltaan. Mitä pitempään annat niiden vain olla, sitä hankalampaa niitä on saada pois. Rapsuta kuiva lika varovasti irti tai imeytä roiskunut neste pois taputtelemalla esim. talouspaperilla tai pyyhkeellä. Älä hankaa, sillä se vain levittää tahran. Voit käyttää kylmään veteen kostutettua riepua tai pyyhettä tahran poistoon. Jos tämä ei auta, suosittelemme pesemään peitteen kokonaan.

Pesu

Useimmiten peitteissä on varmuuden vuoksi pesuohjeena kuivapesu, sillä villapeite on erittäin helppo pilata pesemällä se väärin. Liian lämpimällä vedellä pestessä tai hankaukseen joutuessaan villa kutistuu ja huopaantuu.

Voit kuitenkin pestä peitteen myös vesipesussa käsin tai koneella hellävaraisella villapesuaineella ja villapesuohjelmalla matalassa n. 20 asteen lämpötilassa. Älä luota pelkästään koneesi villapesuohjelman merkkiin, sillä eri koneissa pesuohjelmat vaihtelevat, ja joissakin koneissa villapesuohjelman veden lämpötila voi olla jopa 40 astetta.  Suosittelemme käyttämään hellävaraisinta pesuohjelmaa ja matalinta veden lämpötilaa, mikä koneessasi on.

Ravista peite hyvin ennen pesua irtolian poistamiseksi. Kashmir-villalle ei suositella konepesua lainkaan.

Kuivaaminen

Käsinpesun jälkeen puristele peitteestä varovasti liika vesi pois. Älä väännä äläkä venytä. Konepesussa käytä kevyttä linkousta. Kun poistat peitteen koneesta, ravista se kevyesti ja oio varovasti normaaliin mittaansa, jos tarpeen. Ripusta kuivumaan mieluiten vaakatasoon.

Kuumuus aiheuttaa villan kutistumista, joten älä ripusta peitettä lämpöpatterin päälle tai suoraan sellaisen viereen tai yläpuolelle. Kun peite on lähes kuiva, voit pyöräyttää sen ilmavaksi pyykinkuivaimessa n. 10 min. ajan matalassa lämpötilassa (ihanteellinen on n. 20 astetta).

Kun peite on kokonaan kuivunut, voit jälleen käpertyä sen lämpöön.

Näitä ohjeita noudattamalla peitteestäsi on sinulle iloa pitkään!