Kohteemme Vanha Puutarhurin piha avaa tänäkin kesänä porttinsa Loviisan Avoimet Puutarhat -tapahtumassa kolmena sunnuntaina: 27.5. ja 10.6. klo 10 – 17 ja su 1.7. klo 12 – 17. Osoite on Itäinen Harjutie 10 B.

Tänä vuonna uutta puutarhassa on aistipuutarhapolku, jonka voit päivien aikana kiertää omatoimisesti veloituksetta. Polku on paikoitellen kapea ja jyrkkä, joten se vaatii hyvää tasapainoaistia eikä sen vuoksi valitettavasti sovellu liikuntaesteisille ja aivan pienille lapsille. Myöhemmin erikseen järjestettävänä aikana polku on mahdollista kiertää pienryhmässä myös ohjatusti, jolloin siitä saa keskustelujen kautta enemmän irti.

Kohteessamme Sinulla on mahdollisuus tutustua myös verkkokauppamme tuotteisiin. Mukana esittelyssä on Weaver Greenin kierrätysmuovipulloista valmistettuja pehmoisia peitteitä ja tyynyjä sekä Nkukun eettisin periaattein valmistettuja käsityötuotteita. Näytekappaleita ja erien viimeisiä on tarjolla edullisesti heti mukaan! Pienimuotoisella kirpputorilla voit myös tehdä löytöjä. Tilaisuudessa on vain käteismaksumahdollisuus. Verkkokauppamme toimii kuitenkin normaalisti www.greatroomshop.fi ja siellä maksutapavaihtoehtoja on runsaasti.

Oletko jo kuullut Vanhan Puutarhurin pihan tarinan? 

Kiinteistöllä sijaitsevan asuinrakennuksen vanhin osa on rakennettu joskus 1800-luvun lopulla. Se oli tuolloin luonnonkiviperustalle rakennettu hirsitorppa käsittäen tuvan ja huoneen. Talo laajennettiin nykymuotoonsa v.1955, minkä jälkeen on vielä tehty sauna- ja pesuhuonelaajennus, sekä otettu käyttöön talon yläkerta. Rakennus on ulkoasultaan museoviraston suojelema. Kiinteistölle rakennettiin toinen asuinrakennus v. 1992. Tontti jaettiin kahdeksi eri kiinteistöksi v. 2015 nykyisten omistajien ostaessa sen.

1950-luvulla talon tytär osti kiinteistön vanhemmiltaan. Hänen miehensä oli ammatiltaan puutarhuri. Siitä juontuu puutarhan nimi. Jyrkällä tontilla olevat pengerrykset ja luonnonkivimuurit ovat pääosin heidän kättensä jälkiä. Tontilla on sijainnut omenatarha, jonka puita on vielä jokunen jäljellä. Erikoisuutena mainittakoon kadun varressa nykyisen sisääntuloportin vieressä kasvava puu, joka on ns. perheomenapuu ja tuottaa kolmenlajisia omenoita. Myös raparperi on vanhaa kantaa ja sitä on ollut kasvatuksessa tuohon aikaan pitkä rivi. Vihannes- ja muiden hyötykasvien lisäksi puutarhassa viljeltiin kukkia. Puutarhan tuotokset myytiin Loviisan torilla. Rouvan tiedetään myyneen siellä omenoita aina 1970 – luvun lopulle saakka, kunnes hänen terveytensä heikkeni. Puutarha jäi tämän jälkeen oman onnensa nojaan muutamiksi vuosiksi.

Seuraavat omistajat tulivat taloon 1984 ja viihtyivät siellä kaikkiaan kolmekymmentä vuotta. Puutarhaa muokattiin asukkaittensa tarpeisiin ja hyötykasvitarhasta rakentui viihtyisä omakotipiha laajoine nurmikkoalueineen. Viimeiset 10 vuotta puutarha jäi omistajien ikääntyessä kuitenkin vähäisemmälle hoidolle. Syreenit ja kadun varrella talon edustalla kasvavat neilikkaruusut ja tontin korkeimmalla kohdalla kasvavat juhannusruusut ovat säilyneet alkuperäisinä. Myös monet muut puutarhan kasvilajeista ovat vanhaa alkuperää. Puutarhasta löytyy mm. nimensä mukaisesti laajasti villiintyneet kasvustot villiviiniä ja vanhaa humalakantaa sekä runsas valikoima perinteisiä kukkakasveja. Vanhoja puutarhatyökaluja on myös säilynyt punamullatun vajan kätköissä ja menneiden aikojen aarteita löytyy sieltä täältä tontilta maata muokattaessa.

Nykyiset omistajat hankkivat talon vapaa-ajan asunnokseen v. 2015, jolloin tontti myös jaettiin kahdeksi erilliseksi kiinteistöksi. Tämä muutos edellytti mm. uuden sisäänkäynnin rakentamista tontille ja pieniä muutoksia pihan kulkuväyliin. Sen jälkeen tontilla on tehty erilaisia peruskorjaus- ja uudistustöitä. Vanhat omenapuut ja monet pensaat repeilivät talvella lumen painosta, minkä vuoksi niitä on hoitoleikattu. Osa luonnonkivipenkereistä oli vuosien saasaatossa päässyt murtumaan ja niitä on korjailtu. Liuskekivilaatoitusta talon sisääntulossa on laajennettu ja tontin ympärille rakennettu aita, jotta talon koira pysyy omalla pihalla. Vuohenputki ja heinät olivat valloittaneet kukkapenkkejä, joten näitä on uudistettu. Myös näkymiä tontin korkeimmilta kohdilta vanhan alakaupungin talojen kattojen yli merelle on avattu.

Puutarhan remontointi jatkuu edelleen nykyisen omistajan puutarhuriammattitaidon turvin. Tavoitteena on säilyttää vanha tunnelma korjaamalla vanhoja rakenteita ja raivaamalla niitä esiin sekä täydentää ilmettä samalla tyylillä vanhoilla perinteisillä kasveilla. Periaatteena on luonnonmukaisuus ja ’hallittu hoitamattomuus’, jolloin elinmahdollisuudet suodaan sekä viljelykasveille, luonnonkasveille että luonnon eläimille ja hyönteisille.

Tervetuloa tutustumaan vanhan puutarhan tunnelmaan!